#TheNextBigThing 2014

По покана от УниКредит Булбанк се включвам в блог щафета – кое ще е голямото ново нещо в онлайн комуникациите през 2014 година? Всички сме наясно, че the next big thing за Лондон и за София за две различни неща, колкото и да не ни се иска да е така, все още сме поне две години назад… Все повече компании в България през миналата година включиха в микса си социалните мрежи и се замислиха за мобилни версии на сайтовете си. В тенденциите за 2014 няма да изброявам вече ясните неща като social media маркетинга, мобилните приложения и т.н. Ще очертая обаче няколко не по-малко важни маркери, които вече се случват и ще продължат с пълна сила:

Снимка: en.amadeo.pl

 Човешкият фактор – когато започна Facebook революцията у нас всеки претендираше, че разбира от тази социална мрежа и даваше щедри обещания пред шефове, рекламодатели и клиенти. С течение на времето обаче стана ясно, че social media мениджмънтът си е професия като всяка друга и изисква квалифицирани кадри. Разбира се адекватно образование на тази тематика у нас липсва, но има достатъчно добри комбинации от висше образование + допълнителни курсове, които могат да дадат една наистина добра основа, а другото вече е въпрос на лични качества, хъс и мотивация. През 2014 година очаквам онлайн комуникационните отдели на компаниите да са съставени само от подготвени и опитни хора, които да имат дързостта да реализират смели и иновативни рекламни кампании. Само така целият бранш ще върви напред и ще можем да се похвалим, че сме най-добре в това отношение на Балканите поне :)

 

Снимка: blog.kabinata.com

Планиране и концепция-  няма никакъв смисъл от работата на парче. В онлайн комуникациите още повече. Без ясна стратегия и план нито нужните ресурси са предвидими, нито резултатите в края могат да се измерят правилно.Очаквам, че през 2014 година ще се случат много смислени, добре планирани кампании, които ще бъдат успешни и ще донесат реални резултати на брандовете.

Снимка: business2community.com

Enagement VS Likes - отдавна говорим как е важно не колко фена имаш в страницата и колко човека те следват в Pinterest, а колко от тях наистина знаят какво правят там и харесват бранда и искат да комункират с него.Взаимодействие и ангажираност - това са ключовите думи в онлайн комуникацията. Успехът на една марка в социалните мрежи трябва да се измерва не в количествени, а в качествени показатели. Създаването на общност от мислещи и истински хора е бавен процес, но си струва да се инвестира в него искаме реални успехи и продажби, а не нещо, с което да замажем очите на шефа.

Ще ми е любопитно да прочета какво мислят по темата “Кое е следващото голямо нещо за 2014г ?” още хора. Каня да се включат в щафетата Милена, Ванина, Андрей, Мирена, Ина.

Write us your thoughts about this post. Be kind & Play nice.
  1. Мирена says:

    Моят принос към щафетата на Justine Toms за новото нещо в онлайн комуникациите през 2014: Хората напоследък са все “по-събудени” и вече са пренаситени от фен страници, игри, награди… Планиране има, но не винаги то е в правилната посока и рано или късно това се разбира. Новото, което може да впечатли потребителите, онлайн е автентичността, личното отношение и срещите на живо. На запад отдавна правят реални “фен сбирки” на брандовете със забавни игри, преференции, специално отношение на живо, превръщат бранда в култов повод за събиране на приятели. Ние започнахме с едно такова събитие и феновете бяха много изненадани, не знаеха как да реагират, свикнали са бранда да е “там нещо далечно, зад монитора”. Тази година се надявам това “живо” общуване да започне да се случва и тук, тогава потребителите със сигурност ще са по-ангажирани и марките ще са по-автентични и ефективни… Дори, ако наистина в бранша се преборим за по-креативни и нестандартни кампании… мисля, че е време и потребителите да почнат да публикуват на страницата на бранда, да дават предложения, да вкарват техния различен живец и отношение. Но за това се изисква време и смелост. Тази година усилията ще са по-фокусирани и по-автентични, старите методи вече не са достатъчни, а хората започнаха съвсем да сливат виртуалното с реалното – приятелства, любов, пазаруване, образование, постоянно са онлайн през мобилния и дори общуват повече така, отколкото с глас, защото онлайн средата има интерактивност и повече средства за въздействие (снимки, музика, емотикони). Вървим към едно ново начало, в което няма да има значение къде си, важно е отношението.

    Reply

Trackbacks for this post

  1. #TheNextBigThing в социалките | The Ink Factory
  2. #TheNextBigThing 2014 - Adi's Blog